Whiplash Technieken

Gedurende ons leven zal een ieder zich talloze keren hebben gestoten en regelmatig gevallen zijn. Daardoor hebben we een veelheid aan trauma’s opgelopen. Auto-ongevallen of klappen op uw hoofd waarbij er zichtbare of voelbare littekens zijn ontstaan, blijven ons vaak wel bij.

 

Echter, een kleiner ongeluk bijvoorbeeld het hard stoten van uw hoofd jaren geleden, herinneren we ons meestal niet meer, in ieder geval niet meteen. Ons lijf daarentegen onthoudt alles! Soms kan zo’n trauma meteen klachten geven, maar het komt vaak voor dat het vele jaren later klachten en symptomen geeft.
In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen met vermoeidheidsklachten, na uitgebreid onderzoek, aan het hoofd worden behandeld omdat daar de oorzaak zit. De tiende hersenzenuw, de nervus vagus, kan in de verdrukking zijn geraakt door een klap op het achterhoofd zodat de vele organen die deze zenuw aanstuurt niet optimaal kunnen functioneren. Hierdoor kan onder andere ‘chronische’ vermoeidheid,  darmproblemen, etc. ontstaan.

 

Zolang het lichaam in balans is, dat wil zeggen nog in staat is om te compenseren, is er vaak niets aan de hand. Maar als na verloop van tijd het lijf niet meer kan compenseren, dan ontstaan er klachten. Er is eigenlijk altijd sprake van compensatie, behalve wanneer de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen worden de symptomen merkbaar! Daarbij komt het erg vaak voor dat merkbare klachten niet het gevolg zijn van het werkelijke probleem, ofwel de bron van de klacht ligt ergens anders in het lichaam.

 

Door middel van zachte manuele technieken probeer ik, via het zelfgenezende vermogen van het lichaam,  de mogelijkheid om te kunnen compenseren weer terug te geven. Samen scheppen we de voorwaarden, zodat de emmer weer leger wordt en er weer ruimte is voor het lichaam om flexibel te kunnen compenseren en te kunnen reageren op allerlei externe invloeden. Met de behandeling proberen we de belastbaarheid van het lichaam te vergroten.

 

Heeft u het idee dat uw symptomen worden onderdrukt (door bijvoorbeeld medicatie), maar heeft u toch het gevoel niet ‘vooruit te komen’, dan is dit wellicht iets voor u.