Systeemopstellingen

Wat zijn familie- en systeemopstellingen?

Zit je met een vraag die zich lijkt te repeteren in je leven? Dan kan het meedoen aan familie- en systeemopstellingen zeker een uitkomst zijn en je een onverwachts inzicht en antwoord geven.

Je achtergrondsituatie, zoals je opvoeding en je levenservaringen is van grote invloed hierin. Hoe groot die invloed onbewust is, weet je vaak niet. Soms ligt de wortel van een probleem niet bij jezelf, maar bij gebeurtenissen in je gezin of familie. Misschien is het probleem al generaties geleden ontstaan, en steeds onbewust overgedragen.

Deze thema’s kunnen persoonlijke vragen zijn maar ze kunnen ook werk of ziekte gerelateerd zijn.  Elke opstelling begint met een klein gesprekje met diegene die een thema wil onderzoeken, het vragen van representanten en het neer zetten van de representanten in de ruimte.

Hierbij maken wij gebruik van “HET WETENDE VELD”. Van daaruit werken we verder en kijken naar wat er gebeurt. De deelnemers ervaren de workshop opstellingen als verrassend, veilig, inzichtgevend en helend. Het maakt hierbij niet uit of jij een opstelling neerzet, representant of toeschouwer bent. Er komen voor iedereen herkenbare thema’s aan bod die een universeel karakter hebben.

Hoe gaat een opstelling?

Een systeemopstelling is letterlijk een opstelling van mensen, die relevante personen of elementen uit een systeem representeren. Deze representanten worden bij een systeemopstelling in de ruimte opgesteld door iemand, die deel uit maakt van het systeem en iets in dat systeem wil onderzoeken.

De representanten krijgen, nadat ze zijn opgesteld, op wonderlijke wijze toegang tot informatie die op die plaats in de opstelling van belang is en een rol speelt, zoals gevoelens en verhoudingen tot anderen.

Op verzoek van de begeleider verwoorden de representanten hoe het op die plaats is en hoe zij zich verhouden tot de andere representanten. Op deze wijze wordt veel verborgen en onbewuste informatie over de verhoudingen in het systeem zichtbaar gemaakt. Vervolgens gaat de begeleider na welke interventies het evenwicht in de opstelling zou kunnen herstellen.

.

 Wilt u zich aanmelden, zie: Aanmeldingsformulier

.

Datum: zaterdag 21 oktober 2023

Duur: 10.00u. – 16.30u.
Locatie: ’t Wheemhuus Zuidwolde (Burgemeester Tonckensstraat 4)
Kosten: €95,-  met eigen ingebracht thema. €55,- als representant. Inclusief koffie/thee, graag eigen lunch meenemen

.

Deze dag staat onder leiding van systeemtherapeute Anita Lesman en organisator Erik Boom